Het raadsel

Vier dwergen moeten door een smalle donkere mijngang. Ze hebben slechts één lamp die voor de noodzakelijke verlichting onderweg kan zorgen. Helaas is de gang zo smal dat er maar twee dwergen tegelijk doorheen kunnen lopen. De dwergen verschillen flink in loopsnelheid. De snelste dwerg kan de gang in 5 minuten uitlopen. De anderen kunnen de weg in respectievelijk 10, 20 en 25 minuten afleggen.

Het tempo van een duo dwergen wordt natuurlijk bepaald door de langzaamste loper, anders zit er één zonder licht.

Nu is de vraag: Hoe kunnen de dwergen met z’n allen in niet meer dan 60 minuten aan de andere kant van de mijngang komen?

 

Uit: CPR On track 8, 5 juli 2011

 

De oplossing

Het is al weer even geleden. Er is een hele vakantie tussen gekomen. Maar jullie herinneren je vast nog wel de Lean puzzel over de mijngang. Vier dwergen moeten door een smalle donkere mijngang. Ze hebben slechts één lamp die voor de noodzakelijke verlichting onderweg kan zorgen. Helaas is de gang zo smal dat er maar twee dwergen tegelijk doorheen kunnen lopen. De dwergen verschillen flink in loopsnelheid. De snelste dwerg kan de gang in 5 minuten uitlopen. De anderen kunnen de weg in respectievelijk 10, 20 en 25 minuten afleggen. Het tempo van een duo dwergen wordt natuurlijk bepaald door de langzaamste loper, anders zit er één zonder licht.

Nu is de vraag: Hoe kunnen de dwergen met z’n allen in niet meer dan 60 minuten aan de andere kant van de mijngang komen?

Slechts een klein aantal lezers is de uitdaging aangegaan. Of, misschien zijn er meer die het geprobeerd hebben, maar toch maar weinig die een antwoord hebben ingestuurd.

Twee van de inzendingen willen we vermelden.

Allereerst die van Albert [***]. Het is natuurlijk erg leuk als iemand van buiten CPR zich laat uitdagen door ons blaadje. Albert komt met de volgende oplossing:

- 2 dwergen voorop met lamp (in ieder geval de traagste dwerg die 25 minuten nodig heeft)
- 2 andere dwergen doen hun handen op de schouders van de dwergen voor hun en lopen dus mee zonder al teveel licht. Doordat hun handen op de schouders liggen weten ze waar de andere dwergen lopen.
- De 2 voorste dwergen geven met hun stem aan wat er voor hen gebeurd (steen op het pad, drempel, …)

Aangezien het tempo laag is, is dit te doen. Vooraf 5 minuten nemen om dit goed af te stemmen en te zorgen dat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Ruim binnen het uur zijn ze de gang door

Dit is een leuke creatieve oplossing die vooral het teamwerk benadrukt. We kunnen er met de aanwijzingen uit de puzzel echter niet zeker van zijn dat dit gaat lukken.

Bas [***] wilde in eerste instantie de dwergen op elkaars schouders meenemen, maar kwam ook met het het volgende:

- De twee snelste dwergen gaan eerst: duurt 10 minuten
- De snelste dwerg gaat terug: duurt 5 minuten
- De twee langzaamsten gaan gezamenlijk heen, duurt 25 minuten
- Dan gaat de een na snelste dwerg terug, duurt 10 minuten
- Nu kunnen de twee snelste dwergen als laatste gezamenlijk weer heen, duurt 10 minuten

Totaal dan: 60 minuten!!!!

Dit is LEAN, gedacht vanuit vermijden van waste en dan wachten in het bijzonder: Wanneer twee dwergen samen lopen met bijna dezelfde snelheid, verspil je zo min mogelijk tijd (flow/takttijden): als 10 en 5 of 25 en 20 samen lopen, verspil je 'slechts' 5 minuten t.o.v. elkaar. Als 5 met 25 zou samenlopen (nee, niet op z'n schouders) dan verspil je 20 minuten met wachten!

Het is ook TOC want door de verspilling te minimaliseren, optimaliseer je in feite de praktische inzet van je constraints: de traagheid.

Dat eerste is heel goed Bas. Je hebt de prijs gewonnen. Maar bij jouw toepassing van de TOC twijfel ik toch even. Daarom als prijs, naar keuze de 20th aniversary edtion van Goldratts The Goal of een Thaise massage in Soest.

 

Uit: CPR On track 10, 30 augustus 2011