Op zich vind ik het zelf scannen in de supermarkt best een goed idee. Je weet dan direct zeker wat iets kost. Van prijskaartjes en actiebordjes kan je niet op aan. Het is wel opletten dat je niets vergeet te scannen. Ik tel altijd nog even het aantal artikelen voordat ik de scanner inlever. Het afrekenen gaat daarna helaas niet altijd vlot.

Vanwege de sancties na de inval in Oekraïne staan de Russische oligarchen volop in de belangstelling. En als zo’n vreemd woord als “oligarch” opeens door veel mensen die het alleen in dit verband kennen wordt gebruikt, kunnen er taalkundig interessante dingen gebeuren.

Ik heb als elfjarige leren schaken van de Teleaccursus die in 1969/1970 werd uitgezonden. Mijn vader had zich daarvoor ingeschreven. Het bijbehorende boek heb ik nog. Van de uitzendingen rest de herinnering: ingetogen, zwart/wit, magneet demonstratiebord, twee leerlingen (man en vrouw) in de studio en ex-wereldkampioen Max Euwe als gastdocent. Bij mijn vader is het vuurtje nooit gaan branden, maar ik vond het erg leuk.

Helaas had ik beperkt talent. Later, op schaakclub Corbulo, bleef ik in de middenmoot steken. Dat matigde mijn enthousiasme een beetje, maar het bleef een mooi spel. Ik hield de schaakevenementen zo een beetje bij. De krantenknipsels over de match Spassky-Fisher (1972) heb ik nog lang bewaard. In 1976 was er echter een ‘belangrijk’ evenement waar ik zelf aan mee mocht doen: de recordpoging simultaanschaken door Hans Böhm.

De commentator bij de damesfinale massastart op de Olympische spelen in Beijing noemde het als sterk punt van de Nederlandse deelneemsters Schouten en Groenewoud dat zij snel konden anticiperen. Dat vond ik bijzonder.

Snel reageren is je eigen gedrag aanpassen kort nadat er iets is gebeurd.

Snel anticiperen is je eigen gedrag aanpassen kort nadat er niets is gebeurd!?