Het raadsel

De eerste Lean puzzel was wat aan de moeilijke kant. We hadden maar weinig goede inzendingen. Dit keer is hij makkelijker. Degenen die bij de A3 problem solving training van Marcel zijn geweest, zullen zich de verschillende aanpakken voor root cause analyse herinneren. Leuk om eens uit te proberen.

Waarheen?

Henk maakte een reis door Nederland. Amsterdam vond hij leuk, maar Groningen viel hem tegen. Leeuwarden daarentegen beviel hem wel. Op Heerlen knapte hij af. Na een leuk bezoek aan Amersfoort verveelde hij zich in Nederveen. Komend weekend wil hij echt weer eens plezier hebben. Wat raad je hem aan: Nijmegen of Gouda.

We zijn natuurlijk niet alleen op zoek naar het antwoord, maar zeker ook naar de wijze waarop je het hebt aangepakt.

Uiteraard hebben we weer een begerenswaardige prijs in het vooruitzicht te stellen, maar om een overvloed aan reacties te voorkomen: de Thaise massage van vorige keer was eenmalig

 

Uit: CPR On track 11, 27 september 2011

 

De oplossing

We hebben jullie wat extra tijd gegeven om de Lean puzzel van de maand September op te lossen. We merkten dat verschillende mensen er druk mee bezig waren, maar net het licht niet zagen. Een enkeling raakte erg in de war omdat hij niet kon vinden waar Nederveen lag. De aanwijzing dat Marcel ons tijdens de A3 training mogelijk een passende analysemethode aan de hand heeft gedaan hielp uiteindelijk één collega, maar tot een inzending van de oplossing heeft het niet geleid.

De methode waar ik op doelde was natuurlijk het “rational process” van Kepner & Tregoe. Hoe ging die ook al weer?

Het idee was om je gevallen in twee categorieën te verdelen: de categorie waar het probleem is voorgekomen en de categorie waar het probleem had kunnen voorkomen, maar waar dat niet is gebeurd. Vervolgens ga je de twee categorieën op lijst van aspecten vergelijken om te vinden waar de oorzaak voor het verschil in zou kunnen zitten.

Ik heb hier een zwaar vereenvoudigde vorm van de matrix voor jullie gemaakt.

  Probleem komt niet voor Probleem komt voor Verschil
Persoon Henk Henk geen
Tijd onbekend onbekend onbekend
Plaats Amsterdam, Leeuwarden, Amersfoort Groningen, Heerlen, Nederveen A in plaatsnaam

Kepner & Tregoe zouden nu de hypothese testen door Henk naar Gouda sturen in de verwachting dat hij het daar erg naar zijn zin zal hebben.

Dit keer geen inzendingen en dus geen prijs toe te kennen. Volgende keer een visual management puzzel!

 

Uit: CPR On track 13, 22 november 2011