Herstellend van mijn liesblessure besloot ik deze Sylvestercross bij Roemer te blijven. Gelukkig stemde hij daarmee in. Zo had ik een duidelijk excuus om maar twee rondjes (6 km) te lopen en een snelheidsbegrenzer om dit niet te hard te doen.
Het weer was goed, zo'n 6 graden, en tijdens het lopen droog. Het parcours was lekker blubberig van de net gesmolten sneeuw en hier en daar glad vanwege de bevroren ondergrond. Het duinzand daarentegen was lekker rul. Alles bij elkaar een prima gelegenheid om mijn nieuwe rode spikes eens in een wedstrijd uit te proberen. Omdat ik bij training op de spikes mijn achillespezen wat had opengeschuurd, had ik ze voor deze gelegenheid ingetaped.
Er stonden zo'n 1500 mensen aan de start van de prestatieloop. Kennelijk was het toch spannend, want toen er vuurwerk afging in plaats van het startschot vertrokken de voorste lopers onmiddellijk. De starter realiseerde zich dat terugroepen een kansloze zaak was en knalde zo'n 15 seconden na het vertrek alsnog zijn startschot af.
Opvallend veel mensen wilde wel een cross lopen, maar niet vies worden. Blubber en plassen werden gemeden, wat hier en daar tot flinke opstoppingen leidde. Als het even kon gingen Roemer en ik hier omheen of tussendoor en dan lekker stampend in die modder. De spikes hielden zich uitstekend. Op een gegeven moment hoorde ik iemand achter mij een waarschuwing roepen. Ik keek achterom, maar het bleek dat hij waarschuwde voor iemand die vóór mij gevallen was. Alleen door de fantastische grip van de spikes wist ik hem nog te ontwijken.
Roemer had het best moeilijk met het onregelmatige lopen veroorzaakt door de drukte op het parcours. De tweede ronde was beter te doen, maar toch keek hij uit naar de finish. Het speelt natuurlijk ook mee dat hij weinig (niet) getraind had. Met de Maple Leaf Cross ging het stukken beter. We gingen nu samen de finish over in 35:04.
De afstand bleek ook voor mij net goed te zijn. Tot hier had de pectineus zich goed gehouden, maar het begon toch een beetje te zeuren. Nog maar even niet in Egmond lopen.