Hoi Harry,

Ik ben zojuist bij de fysiotherapeut Harry E. geweest. Hij nam mijn klachten gelukkig heel serieus.

Het voornaamste probleem blijkt te zitten in de "pectineus", een spier in de lies die o.a. gebruikt wordt als je het bovenbeen snel voorwaarts beweegt. De aanhechting hiervan is waarschijn ingescheurd en ontstoken. Vandaar dat het ook wat uitstraalt naar de omgeving.
Het goede nieuws is dat deze blessure niet zo zeer van overbelasting afkomstig is (te zwaar trainen), maar waarschijnlijk van een toevallige verkeerde belasting, zoals bij struikelen het geval kan zijn. Gewoon pech dus. Wanneer het genezen is kan ik gerust weer even zwaar trainen als ik deed.

Als ik in mijn geheugen graaf, komt bij mij inderdaad de herinnering boven aan een flinke pijnscheut in de lies bij de heuveltraining op de Stompert op 12 november. Het gebeurde toen ik na het beklimmen van de steile zandheuvel draaide om weer dalen. Ik heb er toen niet veel aandacht aanbesteed omdat de pijn snel afnam. Ook de trainingen daarna heb ik er niet echt last van gehad. In de week voor de Zevenheuvelenloop voelde het wel wat ongemakkelijk, maar dat nam steeds af bij het lopen. Het werd pas echt een probleem tijdens de eerste training na de Zevenheuvelenloop de 23ste.
Het slechte nieuws is dat het toch wel een paar weken gaat duren voor ik weer mag hardlopen. E. denkt tussen 6 en 10 weken. (Dus geen Sylvestercross, geen Egmond 1/2 marathon, en geen 30 km in Schoorl, als je iemand weet die nog een startnummer wil.) Dat is wat langer dan normaal, omdat ik nog enige tijd heb doorgelopen met de blessure en de boel is gaan ontsteken. In de tussentijd moet ik vooral wandelen en tegen het einde van de herstelperiode dribbelen. Ik mag vooral niet doen wat de voorwaartse beweging van het bovenbeen belast. Dus niet hardlopen en ook niet zwemmen.
De behandeling bestaat verder uit massage om de afvalstoffen uit de spier te krijgen. Ik mag voor de Kerst nog twee keer langskomen.

Ik kom vanavond even koffiedrinken na de training. Dan hoef je me niet te bellen voor de organisatie van de gl├╝hwein. Of moet dat geheim blijven voor de lopers?